Kanal: Müzik Diyarı
Sanatçı: Ajda Pekkan
Parça: Boşvermişim Dünyaya
Söz: Fecri Ebcioğlu
Albüm/Yıl: Ajda Pekkan 1968
Tarz: Pop
Sözleri/Lyrics:
Temmuz, Ağustos, Eylül her mevsimde durma gül
Hayat inan çok kısa belki çıkmayız yaza
Hayat inan çok kısa belki çıkmayız yaza
Boşvermişim, boşvermişim, boşvermişim dünyaya
Ağlamak istemiyorsan sen de boşver dünyaya
Ağlamak istemiyorsan sen de boşver dünyaya
Ahmet, Mehmet, Süreyya hepsi boş hepsi hülya
Bir gün hayat bitecek dersin görmüşüm rüya
Bir gün hayat bitecek dersin görmüşüm rüya
Boşvermişim, boşvermişim, boşvermişim dünyaya
Ağlamak istemiyorsan sen de boşver dünyaya
Ağlamak istemiyorsan sen de boşver dünyaya
Aldatırlar aç gözünü unut artık geçmiş dünü
Her akşam ayrı güzelle sen de geçir her gününü
Her akşam ayrı güzelle sen de geçir her gününü
Boşvermişim, boşvermişim dünyaya ben boşvermiş
Vallahi aldırmıyorum elalem ne söylermiş
Vallahi aldırmıyorum elalem ne söylermiş
Ayşe Ajda Pekkan (d. 12 Şubat 1946). 1970’lerden bu yana „Süperstar“ lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.
Beyoğlu, İstanbul’da doğan Pekkan’ın müzik kariyeri, 1960’ların hemen başında Los Çatikos grubunun parçası olarak bir gece kulübünde sahneye çıkmasıyla başladı. Ancak 1963’te Ses dergisinin sinema artisti yarışmasını kazanınca oyuncu olarak tanındı ve birkaç yıl boyunca sanat yaşamını şarkıcılık yerine oyunculuk odaklı bir şekilde ilerletti. Aynı yıl Adanalı Tayfur adlı ilk filminin başrolünü oynayarak Yeşilçam sinemasına giriş yaptı. Takip eden altı yıl içinde başrolünde olduğu Şıpsevdi (1963), Hızır Dede (1964) ve Şaka ile Karışık (1965) dahil olmak üzere yaklaşık 50 siyah beyaz filmde rol aldıktan sonra oyunculuğu bırakarak tamamıyla şarkıcılığa odaklandı.
Pekkan, kariyerinin ilk yirmi yılı boyunca ithal besteler üzerine Türkçe söz yazılarak oluşturulan onlarca aranjman şarkıyı seslendirerek geçirdi. Genellikle Fikret Şeneş’in sözlerini yazdığı „Kimler Geldi Kimler Geçti“, „Palavra Palavra“, „Sana Neler Edeceğim“, „Hoş Gör Sen“, „Sana Ne Kime Ne“, „Bambaşka Biri“, „Uykusuz Her Gece“ ve „O Benim Dünyam“ gibi şarkılar hem Pekkan’ın hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkılarına dönüştü. 1990’lardan itibaren kariyerinin aranjmanlar sonrasındaki döneminde ise Şehrazat ve Sezen Aksu başta olmak üzere değişken bir şarkı yazarı kadrosuyla çalıştı. Bu dönemde „Yaz Yaz Yaz“, „Sarıl Bana“, „Eğlen Güzelim“, „Vitrin“, „Aynen Öyle“ ve „Yakar Geçerim“ dahil birçok şarkısı listelerin üst sıralarına çıktı.
Şarkıcının şöhreti 1970’ler boyunca başta Avrupa olmak üzere ülkesi dışında giderek arttı ve farklı ülkelerde verdiği konserlerle pekişti. Bununla beraber 1978’de Fransızca bir albüm kaydetti. Popülerliğinin giderek artmasıyla şarkıcının üzerinde 1980 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmesi için bir baskı oluştu ve Pekkan yarışmaya katılmayı isteksizce kabul etti. Ülke sınırları içinde beğeni kazanan „Pet’r Oil“ şarkısının yarışmada on beşinci olması sebebiyle hayal kırıklığı yaşayınca bir süre dinlenmeye çekildi.
Kayıtları 15 milyonun üzerinde satan Ajda Pekkan, tüm zamanların en çok satan şarkıcılarından biridir. Hem sanatı hem de imajıyla batılılaşmanın önde gelen figürleri arasında gösterilmektedir. Devlet Sanatçısı unvanına ve Sanat ve Edebiyat Nişanı’na sahiptir. Hürriyet gazetesinin hazırladığı Türkiye’nin En İyi 100 Albümü listesinde üç albümüyle birden yer almaktadır. 2016’da The Hollywood Reporter dergisinin Gösteri Dünyasının En Güçlü 100 Kadını listesinde yer almıştır. Kendisini bir feminist olarak tanımlamasa da güçlü kadın hikâyeleri anlatan birçok şarkısı birer feminist marş olarak kullanılmıştır.