Home News Sezen Aksu – Diskografi

Sezen Aksu – Diskografi

by müzikdiyarı

Diskografi

Sezen Aksu 1975 yılında Sezen Seley adıyla ilk 45’liği „Haydi Şansım / Gel Bana“ yı çıkardı. Ancak bu 45’lik çok satmadı. Seley adı zaten kendi tercihi değildi, ikinci plağında soyadını değiştirdi ve bu defa kendi bestelerini seslendirdi.

„Yaşanmamış Yıllar / Kusura Bakma“ adındaki bu 45’lik, diğerine göre daha çok ses getirdi ancak Sezen Aksu, asıl patlamayı 1976’da çıkan üçüncü plağıyla yaptı. ŞAT Yapım tarafından hazırlanan ve HOP tarafından yayınlanan „Olmaz Olsun / Seni Gidi Vurdumduymaz“, listelerde hızla 1 numaraya çıktı ve uzun süre orada kaldı. Aynı yıl Bebek Belediye Gazinosu’nda sahneye çıkan Aksu, ŞAT Müzik Kervanı ile bütün Türkiye’yi dolaşarak konserler verdi. 1977’de çıkan „Allahaısmarladık / Kaç Yıl Geçti Aradan“ Aksu’nun ününü perçinledi.

„Allahaısmarladık“ adlı ilk Sezen Aksu albümü de bu yıl yayınlandı. Sanatçı bundan sonra sırasıyla „Gölge Etme / Aşk“ (1978) ve „Kaybolan Yıllar / Neye Yarar“ 45’liklerini çıkardı. „Kaybolan Yıllar / Neye Yarar“ sadece Sezen Aksu’nun değil, Türk popunun en çok satan plaklarından biri oldu. Aynı yıl piyasaya çıkan ikinci albüm „Serçe“, hem Türkiye’de çıkan ilk ikili (double) albüm olması nedeniyle hem de Sezen Aksu’nun eski sevdası alaturkaya yer vermiş olması sebebiyle önemliydi.

„İlk Gün Gibi / Yalancı“ ve „Allahaşkına / Sensiz İçime Sinmiyor“ (1979) 45’likleri, „Sevgilerimle“ (1980) „Ağlamak Güzeldir“ (1981) albümleri ile devam etti. Attila Özdemiroğlu ile pop müzikte yeni bir dönem başlatacak olan „Firuze“ albümünü çıkardığı 1982 yılında pek çok kurum tarafından „Yılın Kadın Şarkıcısı“ seçildi ve bu durum, uzun yıllar böyle devam etti.

1983’te, Ali Kocatepe ve Coşkun Demir’le birlikte seslendirdikleri „Heyamola“ adlı 45’liği çok sattı ve „Yılın Plağı“ ödülünü aldı. 1984’te Onno Tunç desteğiyle çıkan „Sen Ağlama“ , o güne dek en çok satış yapan albümlerden biri oldu.

Sonrasında yayınlanan „Git“ (1986), „Sezen Aksu 88“ (1988) ve „Sezen Aksu Söylüyor“ (1989), aynı başarıyı sürdüren albümlerdi. Sezen Aksu 1990’ların başında prodüktör kimliğiyle anılmaya başladı ve Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Levent Yüksel gibi isimleri Türk pop müziğine kazandırdı.

Sonraki yıllarda Göksel ve Işın Karaca da Sezen Aksu desteğiyle müzik dünyasına adım attı. 1991’de müzik yönetmenliğini Onno Tunç’un yaptığı „Gülümse“ 2 milyonu aşan bir tiraj elde etti. Albümün „hit“ şarkısı „Hadi Bakalım“ Avrupa’da da single olarak piyasaya sürüldü ve başarı kazandı.

„Deli Kızın Türküsü“ (1993) ve „Işık Doğudan Yükselir“ (1995) farklı albümlerdi ve geniş kesimlerce çok beğenildi ama bir o kadar da eleştirildi. 1996’da, başkalarına verdiği besteleri seslendirdiği bir ara albüm olan „Düş Bahçeleri“ ni piyasaya sürdü. 1997 yılının Aralık ayında piyasaya çıkan „Düğün ve Cenaze“, Sezen Aksu’nun Goran Bregoviç’le yaptığı albümdü ve özellikle ülke dışında ses getirdi.

1998’de, bu albümde yer alan „Erkekler“ farklı düzenlemelerle single olarak piyasaya sürüldü. Aynı yılın aralık ayında, „Adı Bende Saklı“ albümü yayınlandı. 1999’un son günlerinde yayınlanan „Sarı Odalar“ adlı single, 2000 yazında yayınlanacak „Deliveren“ in müjdecisiydi. İçeriği kadar şık kapak tasarımıyla da dikkat çeken albüm, 1 milyonluk bir satışa ulaştı.

2002’ye kadar Türkiye’nin her yerinde konserler veren Sezen Aksu, aynı yıl „Şarkı Söylemek Lazım“ adlı albümünü piyasaya çıkarttı. Yine aynı yıl içinde, Diyarbakır ve İstanbul’da verdiği Türkiye Şarkıları“ isimli konserler büyük ilgi gördü. 2003 yılında „Unplugged“ konserler veren Aksu, „Yaz Bitmeden“ adlı albümünü aynı yıl çıkarttı.

2005 yılında Türkiye genelinde verdiği 22 konser kapsamında kız çocuklarının eğitimi için başlatılan „Kardelen“ Kampanyası’nı aynı adı verdiği albüm ve konserleriyle gündeme taşıdı. Sezen Aksu’nun yine 2005 tarihinde yayınlanan son albümü ise „Bahane“ ve sonrasında „Bahane Remixes“ oldu.

2005 ve 2006 yıllarında ise Sezen Aksu’nun müzik hayatına başladığı tarihten günümüze dek çıkardığı fakat piyasada kolaylıkla bulunamayan albümleri ‚Kaybolmayan Yıllar Arşiv Serisi‘ adıyla yeniden piyasa sürüldü. Allahaısmarladık (1977) / Serçe (1978) / Git(1986) / Sezen Aksu’88 (1988) / Sezen Aksu Söylüyor (1989)/ Gülümse (1991) / Deli Kızın Türküsü (1993) / Işık Doğudan Yükselir (1995) / Deliveren (2000) isimli ve tarihli bu albümlerin bir bölümü çıkarıldıkları dönemde CD ortamında değildiler.

1990’lı yıllara dek olan albümler, o dönemin müzikal medyaları olan LP ya da kaset formatında satışa sunulmuşlardı. Yenilenen albümler korunan orijinal kayıtları, yeniden tasarlanan kartonetleri ve içindeki bilgi kitapçığıyla arşiv meraklılarını oldukça sevindirdi. Arşiv meraklılarını sevindirecek bir başka gelişme de „Bahane“ ve „Bahane Remixes“ albümlerinin 2006 yılının sonbaharında ikili (double) plaklar olarak piyasaya sürülmesi oldu. Sezen Aksu, Haziran 2008’de yayınlanan „Deniz Yıldızı“nda yeniden Arto Tunçboyacıyan ile çalıştı ve bir yandan neşeli şarkılar söylerken, diğer yandan „kendisi“ni oldukça açık bir şekilde yansıttığı şarkılara yer verdi. Almanya, İsviçre ve Avusturya’da da yayınlanan albüm, bugüne kadar yaptıkları içerisinde en „kişisel“ albüm oldu.

2009’un Haziran ayında, daha önce çıkan „Düş Bahçeleri“ isimli albümünün devamı niteliğindeki, Aksu’nun başka sanatçılarca seslendirilen eserlerini kendisinin yorumladığı „Yürüyorum Düş Bahçeleri’nde…“ yayınlandı. Elektronik ve akustik altyapılarda olmak üzere 2 CD’den oluşan albümde ayrıca çağdaş sanat uygulamalarından bir video yerleştirme sanatı örneği de, bu sanat dalının tanınması ve desteklenmesi amacıyla, DVD olarak dinleyenlere sunuldu.

Sezen Aksu, 2011’in Mayıs sonunda „Bakarsın umduğundan güzel geçer yaz…“ mesajıyla „Öptüm“ü dinleyicileri ile paylaştı. Aksu’nun „hayatımın kıymetini daha iyi anladığım, neşeli ve tadı yerinde bir dönemine ait şarkılar…“ diye tanımladığı şarkılardan oluşan albümün prodüktörlüğünü Sezen Aksu ve Mithat Can Özer, süpervizörlüğünü Aykut Gürel üstlendi. Klasikleşmiş Sezen Aksu şarkılarının tadını taşıyan eserlerin yer aldığı albümdeki nostalji duygusuna yeni ve modern düzenlemelerin eşlik etmesi, albümün en çarpıcı özelliği olarak öne çıkıyordu.

Aynı yılın Aralık ayıyla beraber „Öptüm Remix“ albümü yayınlandı. „Öptüm Remix“, „Öptüm“deki 9 şarkının toplamda 16 adet remix versiyonundan oluşuyordu. „Öptüm“ ve „Öptüm Remix“ şeklinde çift CD olarak dinleyicilerin beğenisine sunulan albümde Sezen Aksu, tanınmış aranjörlerin yanı sıra yeni, yetenekli ve genç isimlerin düzenlemelerine de yer verdi.

2013 yılının Mart ayında, „Kayıp Şehir“ dizisi için yapılan ve yine aynı adı taşıyan single, Sezen Aksu dinleyicilerinin beğenisine sunuldu.

Sezen Aksu, 2014’ün ilkbaharına yeni ve eğlenceli single albümü „Yeni ve Yeni Kalanlar“ ile girdi. Albüm’de, oğlu Mithat Can Özer ile ortak imzasını taşıyan aynı isimli parçanın genç müzisyenler tarafından yapılan farklı düzenlemeleri de yer aldı.

Aksu, ne hoş bir tesadüftür ki 2015 yılında yerli çay üretimi ve tüketimini gündeme getirmek amacıyla başlatılan sosyal sorumluluk projesine yaptığı “Çaya Güzelleme” şarkısı ile destek verdi. Nam-ı diğer “Eksik Olma” olan şarkı, proje kapsamında ve film tadındaki görüntülerden oluşan video klibi ile hayli dikkat çekti.

Sezen Aksu bir sonraki albümünü 2017 yılında “Biraz Pop Biraz Sezen” adıyla yayınladı. Albüm aynı yıl Remix ve 2019 yılında LP olarak da arşivcilerin beğenisine sunuldu. Albümün adı, Aksu’nun müzikal kariyerindeki yerini özetler nitelikteydi. Her yaştan, yeni ve kıdemli dinleyiciye hitap edebilecek 16 şarkılık albümü için Aksu şöyle demişti: “Söylediğim şarkılar popüler hale geldiler belki ama her zaman bir yönüyle kişisel oldular. Bu açıdan yaptığım müzik pop kategorisinde sayılamaz tam olarak. Aslında hep içiçe ve biraz ayrı durdu bu iki ifade şekli birbirinden. Bu albüm de galiba bu ayrım ve aynılığın demlendiği bir albüm oldu…”

2017’deki “Biraz Pop Biraz Sezen”den sonra yine uzun bir süre yeni albüm yapmayan Aksu, elbette üretime hiç ara vermeden devam ediyordu. 2018’de Ferzan Özpetek’in yönetmenliğini yaptığı “Cebimdeki Yabancı” filmi için “İhtimal Ki” şarkısını yazdı ve seslendirdi. Ve yine aynı yıl, daha önce de şiirlerini şarkılarında seslendirdiği Sabahattin Ali’nin, Yönetmen Engin Alkan tarafından sahneye uyarlanan “Kürk Mantolu Madonna”sı için “Veda” şarkısını yaptı ve seslendirdi. Her iki eser de ayrıca CD olarak basılmasa da, sevenlerinin takibinden kaçmadı ve dijital mecralarda yayıldı.

2018 yılına gelindiğinde, bilinen albüm ya da tekli formunda olmasa da farklı alanlardaki üretimlerini yakından takip eden bir dinleyici kitlesine sahip olan Aksu, dinleyicileriyle “yalın ve çabasız” diye tanımladığı bir çalışma ile buluştu. “DEMO” adını taşıyan albümde Aksu, şarkılarının ilk çalınmış ve söylenmiş, olgunlaşmamış, aslında bir tür taslak halinin kapılarını dinleyicisine açmak niyetindeydi. Bunun için seçtiği şarkılar önce önce teker teker Aksu’nun kendi Youtube kanalında, sonra da CD ve LP ortamında ve tüm dijital mecralarda yayınlandı.

DEMO’yu “Müziği seven herkesin şarkıların saf halini tatmaya hakkı var diye düşünüyorum… O anların ruhunu paylaşmak istedim. Düş Bahçeleri konseptini bilen bilir, diğer yorumcu arkadaşlarımın seslendirdiği şarkılarımı, yeni düzenlemelerle yeniden seslendiriyorum. Söyleyenler zaten çok güzel söylemiş oluyorlar; o biraz benden de hatıra kalsın diye söylemek istediğim şarkılardan oluşan bir konsept. DEMO onlardan ayrılıyor. Konsepti falan yok. Süsleme yok. Olduğu gibi, geldiği gibi…“ sözleriyle anlatan Aksu’nun 2020 yılının Ocak ayında bu konsepti devam ettirdiği ikinci DEMO albümü, kendi Youtube kanalında ve dijital mecralarda yine teker teker dinleyicilerinin beğenisine sunulmaya başlandı.

Murat Meriç, Sibel Algan

http://www.sezenaksu.com.tr/tr/all_works/discography

You may also like

%d Bloggern gefällt das: